Thursday, February 10, 2011

Apa itu cendawan


Cendawan ialah sejenis kulat yang tumbuh di atas tanah atau sumber nutriennya. Cendawan mengandungi protein, vitamin dan zat-zat galian seperti Kalsium dan Posforus.
..
Cendawan yang dikenali ramai ialah cendawan butang (Agaricusbisporus), iaitu cendawan yang berbatang pendek dan bahagian atasnya berbentuk payung atau cuping.
..
Cendawan turut diiktiraf sebagai herba yang berguna pada manusia. Sesetengahnya tumbuh meliar manakala sesetengah lagi ditanam oleh manusia sebagai makanan serta untuk perubatan.
..
Kajian mendapati cendawan boleh mengurangkan kandungan gula dan menambah insulin di dalam darah, membunuh beberapa jenis virus yang membawa penyakit berjangkit dan turut berperanan sebagai agen mempertahankan badan dari serangan barah. Terdapat juga cendawan yang beracun.
..
Cendawan boleh digunakan secara segar seperti dimakan sebagai sayur. Selain itu pada masa sekarang kebanyakan cendawan ini telah dijadikan serbuk di dalam bentuk kapsul. Ini untuk memudahkan para pengguna kerana cendawan yang segar agak terhad di dalam pasaran.
..
..
Cendawan
..
  • Sejenis fungi
  • Didefinisikan sebagai organ pensporaan kulat yang boleh dimakan
  • Tumbuh dalam pelbagai habitat bergantung kepada jenis spesis
  • Makrofungus yang mempunyai bahagian badan yang berbuah samada berada diatas tanah (epigeous) ataupun di bawah tanah (hypogeous)
  • Saiznya besar, boleh dilihat dengan mata dan dipetik menggunakan tangan
  • Cendawan terdiri daripada miselium, cawan, batang, cincin, lamela, topi danspora
  • Kebiasaannya cendawan berbentuk payung yang mana mempunyai batang dantopi seperti lentitula edodes
  • Bentuk cincin: Agaricus Bisporus
  • Bentuk cawan: Volvariella Volvacea
  • Boleh ditanam menggunakan sisa-sisa pertanian seperti habuk kayu getah, jeramipadi, hampas kapas, batang jagung, atau sabut kelapa sawit
  • Cendawan juga mempunyai kesan penyembuhan yang boleh digunakan dalam bidang perubatan..Contoh: Gonoderma Lucidam
..
Khasiat Cendawan
..
• Mengandungi protein, vitamin, karbohidrat dan rendah lemak
• Rendah kalori dan serat yang tinggi
• Zat-zat galian yang penting untuk kesihatan
• Kandungan protein dua kali ganda dari sayuran hijau
• Sesuai dimakan oleh pesakit diabetes dan obesiti kerana ia rendah lemak

No comments: